Proč je sága Stmívání tolik milována?

V roce 2020 to bude 15 let, co vyšel knižní (a později i filmový) bestseller, první díl ságy Stmívání, který nese stejný název. Jde o jedno z nejvýznamnějších knižních děl pro dospívající poslední doby. Proč se knihy o upírovi a smrtelné dívce staly tak oblíbené?

Je třeba přiznat, že Stmívání nemá pouze fanoušky. Najdou se i odpůrci této série. Ono je pravda, že pokud hledáte hodnotnou literaturu a jste zvyklí číst Tolstého a Čapka, nebudete nadšení. Jde o brakovou literaturu, ale i ta má své čtenáře. Někdy člověk prostě potřebuje sáhnout po něčem oddechovém.
dívka a západ slunce

Spousta dívek, které byly v době, kdy Stmívání vyšlo, ve věku hlavní hrdinky nebo mladší, podlehly této sérii. A pro spoustu z nich se série stala srdeční záležitostí a dodnes je pro ně něčím kouzelným, něčím blízkým. Vede k tomu hned několik věcí.

Tajemno, které je v knize ztvárněno v podobě upírů, kteří jsou hodní, krásní a žijí vedle nás, aniž bychom o tom věděli. Mladá dívka se shodou okolností dostane do jejich blízkosti. A velké blízkosti. Do jednoho z nich se zamiluje. Upíři, zde představováni hlavně rodinou Cullenových, jsou dokonalí a naprosto nádherní, neodolatelní. Platonicky by se do nich zamiloval kdekdo, ale do sedmnáctileté hlavní hrdinky Belly se zamiluje jeden z nich, Edward. Láska prostupuje celým příběhem a je ústředním tématem. Edward Bellu zbožňuje a dělá pro ni vše, aby byla šťastná a v bezpečí, protože život s upírem přináší i kdejaká nebezpečí. Je naprosto oddaným partnerem. Takovým, jakého si vysnívá každá dospívající dívka. A i kdejaká dospělá žena si občas řekne, proč muž, který se válí vedle ní na gauči, nemůže být takovým dokonalým. Samotná Bella se však také nebojí obětovat pro lásku a je ochotná pro svého vyvoleného ledasčeho. Je takovou dívkou v nesnázích, šedá myška, trochu neohrabaná a nejistá. Přesto učaruje takto dokonalému muži.
zakousnutý upír

Dalo by se říct, že Stmívání ztotožňuje spoustu tajných přání nás všech. Kromě dokonalého partnera s ním Bella získá i dokonalou partnerovu rodinu, kterou jí může ledaskdo závidět. I oni jsou ochotni kvůli vyvolené jejich syna a bratra riskovat velké nebezpečí.

Stmívání v sobě kombinuje lásku a akci. Je to moderní příběh o Popelce. Je kouzelný, dojemný a pohádkový, přesto nám dovoluje se s ním ztotožňovat. Není divu, že Stmívání dobylo dívčí srdce.