Zapomeňte na slazení cukrem, odteď už ho nebudete potřebovat

Všichni jsme si nejspíš vědomi toho, že bychom se měli vyhýbat většímu množství nezdravého cukru, tedy toho umělého. Pokud máte rádi sladké, chcete si osladit čaj nebo kávu, případně si osladit třeba smoothies nebo co dát do nedělního koláče, abyste nahradili cukr, přečtěte si náš článek. Určitě se dozvíte o sladidlech, o kterých jste ani nevěděli, že existují.

–          SKOŘICE
Koho by napadlo, že skořice není jenom koření, které používáme převážně na vůni a která nám jistě asociuje Vánoce a období zimních čajů a perníčků a také cukroví?

Skořice umí kontrolovat a ovlivňoval hladinu cukru, který máme v krvi. Tak tedy může pomoci nejenom diabetikům, ale i zdravým lidem, kteří se chtějí vyhnout zvýšenému cukru v krvi. Pokud si sladíte kávu nebo latté či kapučíno, nebudete mít nejmenší problém právě skořicí v těchto nápojích nahradit cukr. A dokonce v některých pečených i nepečených sladkostech můžete využít skořice místo cukru. Ovšem nepřežeňte to s ní! Při větším množství je skořice hořká.
strouhaná skořice
–          VANILKA
Další z řady koření, které dodá jakémukoliv pokrmu sladkou chuť. Stačí, když nahradíte cukr v některých dezertech a pokrmech, ale také v mnoha čajích, kávách a jiných pochutinách. Vanilkou ale můžete dochutit i bílé jogurty nebo müsli a také většinu smoothie.
NÁŠ TIP: vyzkoušejte vanilku s ovesnou kaší. To bude chutnat i vašim dětem!
svázaná vanilka
–          PEKAŘSKÝ SLAD
Pečete rádi a často, ale chcete se vyhnout cukru? Nahraďte ho právě sladem. Ten se získává z ječmene, je tedy přírodní. Navíc obsahuje spoustu vitaminu B. Je velmi sladký a připomíná med.

–          KAKAO
Nahraďte čokoládu kakaem, které má nižší obsah cukru i méně kalorií. Ideální při pečení, ale také do jogurtů a kaší.

–          HROZNOVÉ VÍNO
Jakékoli smoothie osladíte právě hroznovým vínem. Do pečení použijte na oslazení hrozinky. Hroznové víno můžete místo cukru použít i do muffinů.